Rize Tıp Merkezi
Rize Tıp Merkezi Ultrason Hakkında Bilgiler

Rize Tıp Merkezi Ultrason Hakkında Bilgiler

2021-08-05 Rize Tıp Merkezi Ultrason Birimi

Ultrason taramaları, rahimdeki bebeğin bir resmini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır. Hamilelik ultrason taramalarının temel amacı, hamileliğin ve bebeğin büyüme ve gelişiminin normal şekilde ilerleyip ilerlemediğini görmektir.

  1. Hamileliğin başlarında, tahmini doğum tarihinizi, bebek sayısını ve bebeğin gelişimini kontrol etmek için ultrason kullanılır.
  2. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, bebeğinizin büyümesini ve plasentanın konumunu kontrol etmek için ultrason kullanılabilir.
  3. Çoğu (100 kişiden 96 ila 98'i) hamile insan sağlıklı bir çocuk doğurur. Bununla birlikte, ultrason bazen anormallikleri tespit eder.
  4. Herhangi bir anormallik tespit edilirse, yapısal farklılığın genetik bir anormallikten kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için size daha fazla tarama veya amniyosentez gibi daha invaziv testler önerilebilir.
  5. Birçok ebeveyn ultrasonu güven verici bulur. Bununla birlikte, ultrason taramalarının bir teşhis prosedürü olduğunun farkına varmak önemlidir. Anksiyete uyandırabilecek anormal veya sonuçsuz sonuçlara sahip olabilirler. 

 

Hamilelik sırasında hangi ultrason taramaları sunulur?

Çoğu hamile insan, hamilelikleri sırasında bir veya daha fazla ultrason taramasına sahiptir. Hamilelik sırasında rutin olarak sunulan iki tarama, ense taraması ve anatomi taramasıdır. Bazen bebeğin büyümesini veya bebeğin veya plasentanın pozisyonunu kontrol etmek için hamilelikte daha erken veya daha sonra başka taramalar yapılır. İkiz taşıyorsanız veya bu hamilelikte veya önceki hamileliğinizde komplikasyonlar yaşadıysanız, ekstra taramalara ihtiyacınız olacaktır.

Kaç haftalık hamile olduğunuzu ve son tarihinizi (aynı zamanda flört taraması olarak da adlandırılır) belirlemek için hamileliğinizin başlarında taramalar rutin olarak yapılmaz. Kanama gibi komplikasyonlarınız varsa, erken gebelikte bir tarama yapmanız gerekebilir.

Nukal yarı saydamlık taraması 

12 ila 14 haftalık gebelikte size bir tarama önerilecektir.

Bu tarama, hamileliğinizin son tarihini teyit edecek, ikizleriniz olup olmadığını öğrenecek ve bebeğinizde anormallikler olup olmadığına bakacaktır. Bebeğiniz bu aşamada hala oldukça küçüktür (yaklaşık 5-8 cm uzunluğunda), bu nedenle çoğu anormallik, bebeğiniz daha büyük olduğunda 20. haftada daha iyi kontrol edilir.

Ense saydamlığı, bebeğin boynunun arkasındaki sıvının ölçümüdür. Bu sonuç (kan testleri ile birlikte) bebeğinizin Down sendromu gibi bazı genetik koşullarla doğma olasılığını hesaplamak için kullanılabilir. Tarama ve kan testleri bebeğinizin Down sendromu olma olasılığının arttığını gösteriyorsa, amniyosentez veya NIPT (invaziv olmayan doğum öncesi testi) gibi daha ileri testler yaptırma seçeneğiniz vardır.

Bazen ultrason uzmanının bebeğinizin iyi görüntülerini elde etmek için transvajinal veya dahili ultrason yapması gerekebilir.

Unutmayın - hiçbir test mükemmel değildir!   

Ultrason taramaları hakkında hatırlanması gereken birkaç önemli şey vardır.

  • Tüm problemler bebeğin anatomisinde bir değişikliğe neden olmaz, bu nedenle tarama ile görülemezler. Tüm anormallikler ultrason taraması ile tespit edilmeyecektir.
  • Bazen değişiklikleri görmek çok zordur, özellikle ikizler varsa veya bebek zor durumdaysa veya hamile kişi fazla kiloluysa.
  • Bazen taramada bir sorun olduğunu gösteren bir şey görülür veya hamileliğinizin daha fazla izlenmesi veya taranması gerekir. Anormal ultrason bulgularının tümü bebeğinizde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bu durum çok zor olabilir çünkü açıkçası anne babaların ve bebekleri için endişelenmelerine neden olur.
  • Ultrason taramasında herhangi bir sorun bulunursa, takip taramaları ayarlamış olabilirsiniz veya size tarama hakkında daha fazla bilgi vermek, incelemeler düzenlemek için bir kadın doğum uzmanına sevk edilebilirsiniz. ve seçeneklerinizin neler olduğunu açıklayın.
  • Hamilelikleri normal ilerleyen hamilelerin rutin üçüncü trimester taraması, daha sağlıklı bebeklere veya doğum ve doğum sırasında daha az soruna yol açmaz. Gebeliğin son dönemindeki taramalar, bebeğinizin ağırlığını tahmin etmede +/- %15'lik bir hata aralığına sahiptir. Bu, bir tarama bebeğinizin 4 kg ağırlığında olduğunu tahmin ederse, bebeğinizin aslında 3.4 ila 4.6 kg arasında olabileceği anlamına gelir. Ultrason taraması vajinal doğum yapıp yapamayacağınızı söyleyemez çünkü bu, bebeğin pozisyonuna, pelvisinizin şekline ve bebeğin ağırlığına bağlıdır. 

Ultrason taraması sırasında ne olur?

Bir hamilelik ultrasonu normalde sonograf olarak adlandırılan özel eğitimli klinisyenler tarafından gerçekleştirilir. Muayene masasına yatmanız istenecek ve kusmuk / midenizi ortaya çıkarmak için üstünüzü göğsünüze kaldırmanız ve eteğinizi veya pantolonunuzu kalçalarınızın üstüne indirmeniz gerekecektir.

 

Ultrason taraması bana veya bebeğime zarar verebilir mi?


Ultrason taramasının bebek veya anne için bilinen bir riski yoktur. Tıbbi olarak gerekli nedenlerle yapıldığında ultrason taramasının faydaları vardır. 

 

Rize Tıp Merkezi Ultrason Taraması Nasıl Yapılır ?

Rize Ultrason Merkezimiz sizlere son teknoloji ve hijyenik cihazllar ile hizmet vermektedir.Uzman Radyoloji doktorlarımız eşliğinde,  Rize'de tüm Ultrason çekimleri ile hizmetinizdeyiz.

 



© 2021 Tüm Hakları Saklıdır. LİMON BİLİŞİM